• Verificată

Asociatia AVP Cocosarul Craiova

Craiova, Craiovita Noua, Aleea Duiliu Marcu nr. 14
  • 0 ( 0 voturi)

ONG-uri  Asociații

432

Prezentare

Vânătoarea (în latină venatio) este activitatea care constă în prinderea sau uciderea unor animale sălbatice. Vânătoarea nu este o activitate specific umană deoarece există și alte ființe vii care vânează.

În zilele noastre, termenul de vânătoare practicată de oameni se referă la vânătoarea efectuată în condițiile legii, spre deosebire de braconaj, în care se obțin aceleași efecte dar în mod ilegal.

Vânătoarea a apărut ca ocupație a omului în epoca paleolitică. Înainte ca omul să crească animale și să cultive plante, vânătoarea a constituit principalul mijloc de existență. Pentru unele popoare din nordul Asiei, Americii, din insulele Polineziei, din Australia și Africa, vânătoarea are și în prezent aceeași importanță.

De-a lungul istoriei, vânătoarea, unul dintre atributele ancestrale al omului, a cunoscut prefaceri şi abordări fundamentale. Dacă în paleolitic mobilul vânătorii era hrana, apărarea vieţii, a avutului şi procurarea îmbrăcămintei, în neolitic, titlul de principal furnizor de carne se estompează, atât hrana, cât şi pieile provenind de la animalele domestice. Apoi în Antichitate devine o profesie şi capătă un caracter tot mai nobil, iar în Evul Mediu dreptul de a vâna aparţine exhaustiv clasei dominante, respectiv regelui. De altfel vânătoarea medievală se desfăşura sub semnul grandorii şi competiţiei însă participanţii erau interesaţi şi să-şi exerseze abilităţile războinice.

În România, vânătoarea este percepută de peste 50 de ani ca o activitate raţională, desfăşurată în scopul menţinerii, cu arma de vânătoare, a echilibrului în natură. Mai exact spus, în scopul menţinerii echilibrului dintre speciile de vânat prădător şi cele de vânat plantivor, pe de o parte, şi dintre speciile de vânat în general şi mediul acestora de viaţă, pe de altă parte.

Această concepţie s-a impus întrucât echilibrul actual din natură nu mai este de mult un echilibru natural în adevăratul sens al cuvântului, ci un echilibru menţinut într-o stare de relativă stabilitate prin intervenţia înţeleaptă, motivată ecologic şi economic, a factorului OM.

Aşadar vânătoarea este o activitate conştientă prin care se exploatează durabil o resursă naturală regenerabilă. Este percepută astfel de managerii în materie, care urmăresc permanent evoluţia populaţiilor de vânat, din punct de vedere cantitativ şi calitativ, şi stabilesc, prin metode şi mijloace cu pretenţii ştiinţifice, cotele anuale de vânare, diferenţiate pentru mai multe specii de vânat sedentar pe sexe, pe clase de vârstă şi pe categorii de calitate. Ei merg cu logica mai departe, urmărind menţinerea în permanenţă a unor efective optime de vânat, de asemenea corect structurate, aşa încât să se beneficieze de cote de vânare cât mai mari, în condiţiile unor prejudicii cât mai mici produse de vânat mediului agricol şi/sau forestier său de viaţă.

Pentru adevăraţii vânători, vânătoarea a fost şi este însă cu totul altceva. Este în primul rând o chemare lăuntrică, străveche, pe care o resimt în mod irezistibil faţă de vânat şi de natură. În şi mai mulţi dintre semenii noştri nevânători, această chemare sălăşluieşte latent, ca să izbucnească surprinzător, atunci când se aşteaptă şi ne aşteptăm mai puţin. Un lucru este însă de netăgăduit: vânătoarea se practică, în general, din pasiune. O pasiune care incubă de obicei şi timp, şi bani. Oricât de pasionaţi ar fi vânătorii şi oricât i-ar costa obiectul pasiunii lor, ei rămân totuşi conştienţi de ceea ce fac, în limitele cotelor de vânare prestabilite anual, aşa încât să mai poată vâna şi în ziua de mâine. De aceea, pentru foarte mulţi dintre vânători este cu mult mai important ce anume şi cum anume vânează, decât cât vânează. Adevărata satisfacţie vânătorească vine pentru aceştia de la modul sportiv şi elegant în care dobândesc vânatul, nicidecum de la mărimea tabloului de vânătoare sau, după caz, de la punctajul trofeului vânatului dobândit. Sunt şi acestea mulţumiri pentru ei, dar secundare. Cum sunt de altfel şi rezultatele economice ale activităţii desfăşurate benevol.

0 Recenzii

Informații : Nu s-au găsit recenzii.

Adaugă evaluare

  • Ease of Appointment
  • Promptness
  • Courteous Staff

Lasă o recenzie

Consult Q&A

Get answers to your queries now

Întrebați

Questions

Nici o întrebare nu are un răspuns încă.